perjantai 26. syyskuuta 2014

Terminologia hakusessa.

Häiritseekö ketään huonolaatuisen ( ja valitettavasti usein myös "hyvälaatuisen" ) median häikäilemätön termien väärinkäyttö? "20 asiaa jotka vain masentuneet voivat ymmärtää" "Onko kumppanisi narsisti - Tee testi!"

Jaa, että lue 20 väitettä melankolisesta arjesta ja samaistu ihmisten kanssa jotka sairastavat mielialahäiriötä jonka johdosta hypothalamus-aivolisäkkeen lisämunuaiskuori-akselin toiminta heikkenee kortisolin lisääntyessä ja glukokortikoidireseptorien aktivaatio lisää väliaine glutamaatin toimintaa? Lause "Se kun joskus väsyttää kovasti" kertookin suoraan neurokognitiivisista toiminnoista ja hippokampuksen relatiivisesta koosta. Ei, koska sana "masentunut ( depressio )" ei ole sama asia kuin alakuloinen. Näitä aivotoiminnallisia dysfunktioita ei myöskään ilmene hetkellisestä surun tilasta.

Sama pätee narsismiin. Kysymys on muotoiltu "Onko kumppanisi narsisti?" kun sitä mitä tavoitellaan on "Koetko joskus kumppanisi käyttäytymisen omahyväiseksi?". Kysykää huvikseen Iltalehden lukioilta kuinka moni osaa selittää kumpaakaan termiä oikeaoppisesti. Miksi käyttää sanaa masennus kun on olemassa sana alakuloinen? Miksi vääntää siitä kompromissisana masentuneisuus kun ne ovat kaksi ihan eri asiaa. Persoonallisuushäiriö narsismi ja ajattelemattomuus tai kusipäisyys eivät myöskään ole synonyymejä.

Jos ihminen kokee oman olonsa tavallista huonommaksi, ei tarvitse heti käyttää voimakkainta sanaa mitä löytyy. Sana alakuloisuus tai suru eivät tee omasta tunnetilasta "vähemmän tärkeää". Yhtä vähän kun masennus-sanan väärinkäyttö tekee siitä yhtään sen vakavempaa. Jos koet jonkun käyttäytymisen epämukavaksi tai itsekeskeiseksi se ei tee siitä ihmisestä narsistia. Lopettakaa sanojen levittäminen jonka tarkoitusta ette tiedä.

Miksi ei sitten suoraan puhuta kunnanjohtajista diktaattoreina, peruskoulusta akatemiana tai naapurin porakone-sessiosta maanjäristyksenä. Jos sillä ei kerta ole mitään väliä mitä sanoo eikä niinkään väliä minkä takia on keksitty termi juuri määrätylle asialle - Sen sijaan kun voi toisten junttikaverien kanssa ylpeillä siitä miten on oppinut sanan jossa on enemmän kuin kaksi tavua.

1 kommentti:

  1. Hei! Löysin blogisi kaverini jaettua pakkoruotsitekstin. Aloin lukemaan vanhempia juttujasi. Loistava, vähän provokatiivinen kirjoitustyyli ja hyviä mietelmiä. Tätä on ilo lukea jatkossakin! Erityisesti tämä terminologian tuntemus osui ja upposi. Aina yhtä raivostuttavaa kun ihmiset luulevat olevansa asiantuntijoita iltalehden selaamisen jälkeen.:) Terv. Ruotsinkielinen psykologi

    VastaaPoista