tiistai 28. tammikuuta 2014

"Ihmiset syövät jokatapauksessa!"

"Yleinen ekonomistikanta asiaan Vartiaisen mukaan on, että ruuan kaltaisten hyödykkeiden verotuksen ei ole syytä olla erityisen lievää, koska ihmiset joka tapauksessa syövät.
–Kun ruokaa verotetaan, ei aiheudu erityisiä tehokkuustappioita. Se ei muuta ihmisten käyttäytymistä, Vartiainen sanoo." Terveisin Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen haastattelussaan Uudelle Suomelle. 
Ihmiset syövät jokatapauksessa? Niin sekö on hyvä syy nostaa ruoan hintaa 8-14%? Ja huom, kaikki elintarvikkeet. Oletteko huomanneet että jos haluaa syödä mahdollisimman edullisesti, ainoat vaihtoehdot ovat jotkut Pirkka einesburgerit tai nuudelit jotka ovat sen 60 senttiä kappale/paketti. Yritä köyhänä opiskelijana syödä monipuolisesti tai edes terveellisesti kun saat maksaa jostain nipusta kuihtuneita salaatinlehtiä sen vajaa 4 euroa. Jos ostan mahdollisimman halvalla jotkut salaatintekoainekset siinä menee vähintään se 8 euroa. Eli viikon nuudelit. Tiedättekö kuinka jumalattomasti karkkia saa 8 eurolla?
Jos veroja nostetaan niin älkää jumalauta koskeko minun elintarvikkeisiini. Käytän nytkin kaikki rahani siihen että maksan kuppasista kotimaisista kasviksista miljoonia kun samalla hinnalla saisin natriumglutamaatti-einesmöykkyjä vaikka vuodeksi mutta teen tämän päätöksen koska se on itseni sekä yhteiskunnan kannalta parempi päätös. Samalla näen itse kun olen kaupassa töissä miten kaiken ikäiset ja kokoiset ihmiset käyttävät uskomattomia karkkiin ja limuun. Parhaimmassa tapauksessa käyvät useita kertoja päivässä ostamassa lisää. Ne saavat huomattavasti enemmän vastiketta valuutalleen kun mitä minä saan ostaessani hedelmiä ja vihanneksia. Kymmenellä eurolla saa enemmän karkkia kun mitä ihminen ilman harjoittelua jaksaa syödä päivässä, ja vastavuoroisesti sillä saa lautasellisen salaattia jossa on melkein kaksi täytettä jos se itse salaatti lasketaan mukaan. "Ei aiheudu erityisiä tehokkuustappioita, se ei muuta ihmisten käyttäytymistä". Muuttaapas. Ihmiset joutuvat syömään entistä epäterveellisemmin. Verottakaa sitä mitä ette halua terveyssyistä että ihmiset konsumoi. Karkkia, sipsejä, limua, alkoholia, tupakkaa.
Jännää miten yleisin kuolinsyy meidän maassa on sydän- ja verisuonitaudit. Johtuisikohan siitä että terveellinen ruoka on epämotivoivaa ei pelkästään maun takia vaan myös uskomattomalla hinnallaan? Kyllä ihmiset jokatapauksessa syövät vaikka veroja nostetaan mutta mitä. Läskit lappaa naamaansa karkkia ja käyvät kolmekymppisinä ensimmäisessä sydänleikkauksessa kun minä taas saan tulevaisuudessa syödä vähemmän kuin kerran päivässä jos laillisin keinoin haluan hankkia terveellisen ravintoni. Nyt helvetti järki käteen.

1 kommentti: